Bibliografia Latte di Asina dell'Università degli Studi di Bari - Francesco Pinto

Vai ai contenuti

Menu principale:

RICERCA > Latte di Asina
Lavori Scientifici sul Latte di Asina dell'Università degli Studi di Bari "Aldo Moro"
20. De Palo P, Tateo A, Maggiolino A, Marino R, Ceci E, Nisi A, Lorenzo JM., 2017 - Martina Franca donkey meat quality: Influence of slaughter age and suckling technique. Meat Sci. Aug 2;134:128-134. doi: 10.1016/j.meatsci.2017.07.025.

19. D'Alessandro AG, Vizzarri F, Palazzo M, Martemucci G., 2017 - Dietary verbascoside supplementation in donkeys: effects on milk fatty acid profile during lactation, and serum biochemical parameters and oxidative markers. Animal. 2017 Mar 7:1-8. doi: 10.1017/S1751731117000441.

18. De Palo P, Maggiolino A, Milella P, Centoducati N, Papaleo A, Tateo A., 2016 - Artificial suckling in Martina Franca donkey foals: effect on in vivo performances and carcass composition. Trop Anim Health Prod. 6 Jan;48(1):167-73. doi: 10.1007/s11250-015-0940-2.


16. D'Alessandro AG, Mariano M, Martemucci G., 2015 - Udder characteristics and effects of pulsation rate on milking machine efficiency in donkeys. J Dairy Res. 2015 Feb;82(1):121-8. doi: 10/S0022029914000648.

15. D'Alessandro AG, Casamassima D, Jirillo F, Martemucci G., 2014 - Effects of verbascoside administration on the blood parameters and oxidative status in jennies and their suckling foals: potential improvement of milk for human use. Endocr Metab Immune Disord Drug Targets.14(2):102-12.

14. Martemucci G, D'Alessandro AG., 2012 - Fat content, energy value and fatty acid profile of donkey milk during lactation and implications for human nutrition. Lipids Health Dis. 2012 Sep 11;11:113. doi: 10.1186/1476-511X-11-113. FREE Full Text

13. Centoducati P, Maggiolino A, De Palo P, Tateo A., 2012 - Application of Wood's model to lactation curve of Italian Heavy Draft horse mares. J Dairy Sci. 2012 Oct;95(10):5770-5. doi: 10.3168/jds.2012-5513. FREE Full Text

12. D'Alessandro AG, Martemucci G., 2012 - Lactation curve and effects of milking regimen on milk yield and quality, and udder health in Martina Franca jennies (Equus asinus). J Anim Sci. Feb;90(2):669-81. doi: 10.2527/jas.2011-4283.

11. D'Alessandro AG, Martemucci G, Jirillo E, De Leo V., 2011 - Major whey proteins in donkey's milk: effect of season and lactation stage. Implications for potential dietary interventions in human diseases. Immunopharmacol Immunotoxicol. Jun;33(2):259-65. doi: 10.3109/08923973.2010.499365.

10. Karatosidi D, Marsico G, Pinto F, Vicenti A, Tarricone S, 2011 - The utilities of donkey: techniques and prospects. Proceedings 3th Pan-Hellenic Congress in Tecnology of Animal Production, 4 February, Thessaloniki, Greece.

9. Jirillo F, Jirillo E, Magrone T., 2010 - Donkey's and goat's milk consumption and benefits to human health with special reference to the inflammatory status. Curr Pharm Des. 2010;16(7):859-63. Review.

8. Tafaro A, Magrone T, Jirillo F, Martemucci G, D'Alessandro AG, Amati L, Jirillo E., 2007 - Immunological properties of donkey's milk: its potential use in the prevention of atherosclerosis. Curr Pharm Des. 2007;13 (36):3711-7.

7. Belloli C, Crescenzo G, Lai O, Carofiglio V, Marang O, Ormas P., 2002 - Pharmacokinetics of imidocarb dipropionate in horses after intramuscular administration. Equine Vet J. 2002 Sep;34(6):625-9. PMID: 12358005


5. Pinto F, Ragni R, Caputi Jambrenghi A, Vicenti A, Marsico G, Zezza L, Vonghia G, 2001 – Fatty acidic composition of milk from mares fed on a diet containing safflower oil. V Inter. Safflower Conf., North Dakota and Sidney, Montana USA July 23-27.

4. Faccia M, Pinto F, Veronico M, Liuzzi V A, 2001 – Il lisozima nel latte di cavalla Murgese, TPR e asina di Martina Franca. Atti 3° Convegno “Nuove acquisizioni in materia di alimentazione, allevamento e allenamento del cavallo”, 149-154, 12-14 luglio, Campobasso.

3. Pinto F, Faccia M, di Summa A, Mastrangelo G, 2001 - Latte Equino - Primi risultati sulle caratteristiche quanti-qualitative in cavalle di razza Murgese e TPR, Progress in Nutrition, 3 (1), 59-68.

2. Pinto F, Pavone R, Tateo A, Marsico G, 2000 - Caratteristiche quanti-qualitative del latte in cavalle di razza Murgese e TPR: Primi risultati. Conv. Naz. Parliamo di... allevamenti nel 3° millennio, Fossano (Italia).

1. Pinto F, Lestingi A, Caputi Jambrenghi A, Marsico G, Vonghia G, 1998 – Conservazione e valorizzazione dell’asino di Martina Franca: Influenza dell’integrazione alimentare su alcuni aspetti quanti-qualitativi del latte. 1. Indagine preliminare. Atti 4° Conv. Naz. Biodiversità: Germoplasma locali e loro valorizzazione, 1173-1176, 8-11 sett., Ed. Carlo Delfino, Alghero ISBN: 88-7138-191-2.